Pisa, La Spezia, CinqueTerre, Porto Venere

Am prins o vreme exceptionala pentru luna lui februarie, cu temperaturi peste 15 grade si soare cu nori, asa ca recomandam sa luati in considerare si o vizita in extrasezon. Sezonul incepe la sfarsitul lui martie. Printre dezavantajele vizitei in afara sezonului ar fi vremea nefavorabila, cat si faptul ca nu sunt deschise toate restaurantele si terasele (chiar si in weekend).

Cazare in Pisa

Localizat la 350 de metri de aeroport, 800 de metri de gara si 2.5 km de turnul din Pisa, pensiunea La corte di Stelio, ne-a bucurat prin aerul rustic/agricol, culorile proaspete, curatenia din camera, interiorul amenajat cu mobila clasica din lemn natural, podea si pereti din caramida. Camera am gasit-o frumoasa si spatioasa, cu lenjerie curata.

Dispune de locuri de parcare auto, moto si biciclete. Se pot inchiria biciclete. Am gasit la intrare in fiecare zi o ladita cu lamai si portocale din productia proprie. Pensiunea este un tribut al fermierilor care au locuit inainte in aceasta casa.

Micul dejun era disponibil inca de la ora 5 dimineata, lucru care ne-a fost de mare ajutor la plecare.

https://www.lacortedistelio.it/en/

Turnul din Pisa

In zona parcului turnului din Pisa se gasesc mai multe muzee, o catedrala si o biserica si zidurile vechii cetati a orasului.

Biletele se gasesc in parcul turnului sau pe internet – link. Sunt disponibile mai multe bilete combo , dar intrarea la turn costa cel putin 20 de eur in orice varianta. In cladirea din care se ridica biletele de intrare exista o zona de garderoba, cu seifuri, unde este necesar sa fie lasate lucrurile personale, inclusiv ghiozdanele. Accesul in turn se face in functie de ora programata pe bilet, insa se accepta mici intarzieri.

Turnul din Pisa – o minune naturala, vazuta din apropiere, se ridica majestuos, din fundatie. Turnul are un pic peste 55 de metri si 215 trepte care urca pe zidul interior al cladirii.

Cum pasesti primele trepte poti observa si simti cat de inclinata este podeaua. Intre etaje se gasesc ferestre la fiecare etaj care dau in afara sau in interiorul turnului.

La interior, miezul/centrul turnului este gol de jos pana sus.

Pisa Centrul vechi

Pentru ca timpul nu ne-a permis sa exploram foarte mult, in Pisa am petrecut numai cateva ore, iar seara am luat si cina in centru, la un restaurant din zona garii centrale – Ristorante buca di san Ranieri.

Plimbarile noastre prin Pisa au fost facute pe jos sau folosind trotineta de la Bit, un furnizor local de trotinete electrice care se gaseau prin oras. Asta ne-a permis sa ajungem mai repede dintr-un loc in altul fara sa fie nevoie sa asteptam dupa autobuz.

Livorno

Orasul port este curat, nu foarte aglomerat si bine conectat de traseele de autobuz cu gara centrala. De la gara centrala pana in port sunt 2.5 km. Noi am mers pe jos din gara pana in port, dar am luat autobuzul pentru drumul de intoarcere.

Portul si aleile de promenada de langa port si mare sunt o placere de vizitat, mai ales la apus cand soarele se oglindeste in mare si nu se ascunde dupa nori.

Centrul vechi se imbina cu portul si este brazdat de cateva canale navigabile pe care sunt parcate o multime de barci.

Livorno by bus

Liniile principale si cele mai utile sunt LAM BLU si LAM ROSSA. Ambele linii pornesc din fata garii centrale si merg spre port prin centrul orasului, apoi merg fie pe langa malul marii fie pe o strada care strapunge centrul si ajunge pana la iesire din oras, in partea de SUD.

Noi am mers pe jos de la tren pana in port si apoi am luat autobuzul LAM ROSSA din Piazza Grande pana la Academia Navale. In Piazza Grande gasiti bilete la chioscul de ziare deschis la parter chiar in statia pe sensul spre gara. Pret 1.5 EUR calatoria pentru 70 de minute, iar bilete se gasesc la orice chiosc de ziare. Dupa ce ne-am plimbat un pic pe faleza si am absorbit tot soarele de apus, am luat acelasi autobuz inapoi pana la gara.

Tren Pisa Livorno online/gara self/desk – 2.6 EUR/persoana pe sens.

Ca majoritatea oraselor italiene, centrul orasului este dominat de cladiri vechi, frumos colorate, unele dintre ele avand si fatade cu motive artistice sau mici statui, cu balcoane frumoase si fara modificari la fatade. Majoritatea ferestrelor au si jaluzelele de lemn vopsite in verde; un simbol al zonei si poate si al Italiei.

Cetatea noua, canalele navigabile ce o inconjoara si cladirile frumos colorate compun o priveliste superba. Centrul orasului si-a pastrat autenticitatea si imbina foarte bine noul cu vechiul.

Port si malul marii – LAM BLU este linia de autobuz care leaga gara centrala de portul din Livorno si apoi coboara pe malul marii spre iesirea sudica din oras.

Piata Republicii este impresionanta prin spatiul mare pe care il ocupa, un spatiu de promenada in centrul orasului foarte aproape de cetatea Noua. Aceasta piata este de fapt un pod gigant care acopera un canal navigabil care merge intre castel si port.

Canalele pot fi vizitate cu ajutorul tururilor cu barca, iar conform panourilor publicitare un tur este 12 EUR de persoana.

La Spezia

In ultima zi a vacantei noastre am ales sa vizitam La Spezia, Lerici, san Terenzo si Porto Venere.

La Spezia este oras port – este un oras destul de aglomerat. Este nod feroviar de legatura pentru a merge fie in satele pescaresti din Parcul Natural Cinqueterre sau cu autobuzul catre Lerici, San Terenzo si Porto Venere.

In La Spezia am degustat o delicioasa pizza la Pizzeria Masaniello.

Lerici si San Terenzo

Lerici si San Terenzo sunt doua sate foarte frumoase de coasta aflate la 15 km de centrul orasului La Spezia.

Aceste bijuterii are golfului La Spezia sunt superbe orase de coasta care se umplu de oameni in weekenduri cand toata lumea vine sa absoarba tot soarele de peste zi, si sa se plimbe pe malul marii linistite din golful Spezia.

In cele doua localitati, cat si intre ele, Lerici si San Terenzo exista restaurante, plaje cu nisip private si publice care ofera destul spatiu, comfort si relaxare.

Lerici – este satul care inchide partea estica a golfului Spezia. Este port pentru veliere si alte barci mici. Tot in port, pe o stanca ce se ridica impunator din mare, se gaseste castelul cu numele localitatii.

Porto Venere

Situat in capatul vestic al golfului La Spezia, Porto Venere este un sat si port pitoresc ce merita vizitat si parcurs la picior. In centru, se gasesc foarte multe terase si restaurante. Va recomandam sa folositi autobuzul pentru a il vizita.

Din acest port din “Golful poetilor” pornesc barci tursistice cu scopul de vizitare a zonei Cinqueterre. Cat ne-am plimbat prin sat spre biserica, apoi pana la parcul de la baza cetatii care apara orasul, si nici in timpul in care ne-am servit inghetata de la gelateria la care era cea mai mare coada, nu am vazut barci in port cu scop turistic. Apoi am aflat de pe pagina oficiala a portului ca serviciul se redeschide incepand cu 26 martie 2022 – Program tururi Cinqueterre si Golful poetilor 2022.

Parcul National Cinqueterre

Parcul National Cinqueterre cuprinde 5 sate pescaresti foarte frumoase care impresioneaza prin frumusetea si culoarea caselor, precum si pentru privelistea spre Marea Ligurica.

Aceste sate sunt: Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola si Riomaggiore. Uitandu-ne pe harta, am decis totusi sa mergem pana in Levanto, prima localitate la nord de Cinqueterre, pentru ca apoi sa facem traseul de intoarcere.

In afara de Corgnilia (care ofera o priveliste spectaculoasa de sus), toate celelate sate au si o plaja generoasa, cu piatra sau nisip la malul marii. Puteti vizita Cinquterre cu trenul, masina, bicicleta sau cu tururile ghidate cu vapor cu plecare din La Spezia sau PortoVenere (detalii mai jos).

Pe langa cele 5 localiti ce compun zona Cinqueterre, am mai vizitat inca o localitate de pe traseul de tren de coasta – Levanto. Acesta a fost si punctul de pornire in aventura noastra in zona Cinqueterre. Cu o plaja de nisip, si un golf larg, inins pe intreaga deschidere la mare, Levanto este cea mai mare dintre localitatile vizitate.

Corniglia este ceva mai greu accesibil din gara. Am preferat sa luam autobuzul din gara pana in localitate deoarece drumul este destul de lung. Astfel, de la gara pana in satul din varful stancii, Corniglia, am facut 5 minute. Se poate ajunge pe trasele hiking sau pe sosea. Autobuzul este inclus in pretul Cinqueterre card. Alternativ, biletul poate fi achizitionat si separat si costa 1.5 euro/persoana. Programul autobuzului este sincronizat cu mersul trenului, care vine la interval de o ora.

Deplasarea intre sate se poate face fie cu trenul (gasiti mai multe informatii mai jos), precum si pe traseele de hiking unde peisajele sunt minunate.

In fiecare sat sunt terase, restaurante, dar si fast food cu specific local. Ne-a placut Bodega del Fritto unde va puteti bucura de fructe de mare in diverse sortimente. Veti gasi Bodega del Fritto in Cinqueterre, La Spezia, cat si in Lerici sau Porto Venere.

Levanto

Monterosso

Vernazza

Corniglia

Riomaggiore

Manarola

Transportul in Italia

Am ales ca varianta de transport trenul pentru transport intre localitatile mari: Livorno, Pisa, La Spezia. Tren – Regional, Freccia blanca, FrecciaRossa, Intercity, iar in interiorul localitatilor am mers mult pe jos, am folosit autobuzul si chiar trotinetele de la BIT.

Seara pentru a ne deplasa de la gara spre hotel sau de la restaurant spre hotel am ales varianta trotinetei electrice. In oras sunt centre de inchiriere trotinete electrice folosind o aplicatie foarte usor de instalat si de folosit. Accesul la trotineta facandu-se printr-un cod QR si plata prin Paypal, deoarece ne temeam ca nu vor fi acceptate cardurile la plata.

Cinqueterre cu Masina

Drumurile intre localitatile din zona Cinqueterre sunt sinuoase si fac dificila utilizarea masinii. Este preferabil sa lasati masina intr-un loc de parcare langa o gara si sa folositi trenul ca modalitate de transport intre localitatile de pe coasta.

Cinqueterre cu Trenul

Trenul parcurge repede distanta dintre localitati incat numeri minutele care trec pe degetele de la o mana. Cea mai lunga durata este intre Levanto si Monterosso al mare, unde sunt necesare un pic peste 10 minute intre statii.

Biletele se pot cumpara din orice statie, intre LaSpezia si Levanto. Se poate opta pentru un abonament de o zi care costa 15.8 euro sau un bilet de 2.5 eur pentru o statie. https://www.cinqueterre.eu.com/en/cinque-terre-timetable

Abonamentul are avantajul ca te scuteste de timpul pierdut cumparand biletele din fiecare statie.

In pretul Cinqueterre Card sunt incluse:

  • Autobuzul pentru Corniglia,
  • accesul la toaletele din tren sau statiile de tren,
  • reduceri la muzele din localitati,
  • acces gratuit pe traseele dintre localitatile Cinqueterre – reducerea e valabila numai pentru cele 2 trasee sunt contra cost in mod normal.

Daca doriti sa va faceti o ideee despre programul trenului puteti vizualiza aici. Programul afisat prezinta toate trenurile care opresc in localitatile de pe coasta si include particularitati in functie de sezon, sarbatori nationale.

https://www.cinqueterre.eu.com/en/cinque-terre-timetable

Pentru toate localitatile de pe coasta, trenul vine la interval de o ora.

Leave a comment