Popas in Transilvania – Odorheiul Secuiesc

Odorheiul Secuiesc – orasul

Centrul orasului este intretesut cu cladiri vechi si noi, scoli, centru universitar, bisericile franciscana, catolica si reformata.

Parcul, Teatrul, Stadionul si Sala Sporturilor sunt situate foarte aproape de centrul orasului, chiar pe malul raului Tarnava Mare.

Cetatea orasului

Din incinta liceului tehnic este doar o ramasita din ceea ce a fost odata. In prezent zidurile au ramas din structura initiala si pot fi observate din exterior, prin gardul care inconjoara actuala cladire a liceului de agronomie (tehnic). Din cate am inteles de la localnici, zidurile cetatii pot fi si vizitate, din pacate pentru noi, cladirea era inchisa pe perioada vacantei copiilor.

Complex de muzee in aer liber

La iesirea din Targul Secuiesc spre Praid-Sovata veti putea cateva ore pentru un popas in drumul vostru prin oras sau puteti ocupa jumatate pentru a vizita intreg Complexul de muzee in aer liber:

  • Mini Transilvania,
  • Muzeul portilor secuiesti,
  • Muzeul apei minerale si
  • Statuia Inima lui Iisus.

Mini Transilvania

Parc cu machete in miniatura demne pentru o diorama. In parc sunt prezentate cladiri sau chiar complete localitati din Transilvania reprezentative pentru cultura, zona, vechimea si frumusetea lor.

Parcul are un loc de joaca pentru copii, si chiar o mocanita in miniatura in care se pot urca copiii.

Program de functionare doar in weekend între orele 10:00-17:00.
În timpul săptămânii, acceptă grupuri de minimum 10 persoane, cu programare prealabilă!

Biletele se ridica de la intrarea in parc:

Adulți: 30 lei; Copii >3 ani, pensionari : 15 lei
Bilet de grup (minim 10 persoane): Adulți: 25 lei – Copii / pensionari: 10 lei

Mini Mocăniță Secuiască: 

Adulți: 10 lei; copii: 5 lei 

Portile secuiesti – in zona complexului Mini Transilvania pot fi vizitate si Portuile secuiesti. Ultima dorinţă, Orbán Balázs a fost înmormântat la Seiche. În faţa mormântului său a fost aşezat un şir de porţi secuieşti, dintre care prima fusese chiar poarta casei sale.

Aceste porti sunt replici sau originale transportate din tinutul secuiesc – 16 porti. La capatul traseului printre porti se gaseste mausoleul lui Orban Balazs. Cea mai veche poarta este datata din secolul 13, perioada in care popoare precum Cumanii isi faceau cunoscuta prezenta in zona.

Daca vremea permite exista si o poteca pe care se poate urca pana in varful dealului de unde se poate vedea orasul Odorheiul Secuiesc si imprejurimile.

Parcul pune la dispozitie si un audio guide sub forma unei aplicatii pt mobil: https://parculminitransilvania.ro/audio-guide-ro

Muzeul apelor minerale

este deschis numai intre 1 aprilie si 1 octombrie – abia asteptam sa revenim in zona sa invatam despre dezvoltarea comertului cu apa minerala.

Parcul, Muzeele si Centrul Memorial Orbán Balázs se află la Băile Seiche, lângă Odorheiu Secuiesc.

https://www.hrmuzeum.ro/muzeul-apelor-minerale

Statuia Inima lui Iisus

Aflata la 15 de kilometri distanta de Odorheiul Secuiesc, din care 5 sunt pe drum neasfaltat, dar ingrijit. Plasata in varful unui platou inalt, locatia apropiata de localitatea Bisericani, accesul pana la statuie este disponibil prin acces cu masina, pe jos sau cu bicicleta.

Muzeul de fotografie

Va recomandam sa va programati vizita pentru o experienta completa.

Parcul, Muzeele si Centrul Memorial Orbán BalázsLocatie

Leave a comment